Allt om lån
banklån, smslån, snabblån, bostadslån etc

Bolån 2009


2009 ska enligt experterna bli ett bra år för bostadsköparna, de tror nämligen att bostadspriserna lär fortsätta sjunka på grund av lågkonjunkturen. Två faktorer, den stigande arbetslösheten och de sjunkande räntorna, påverkar bostadsmarknaden och motverkar varandra.

Boräntorna gick neråt ordentligt i början av december efter att Riksbanken sänkte reporäntan till 2,0 procent. Ett bolån med tremånadersränta ligger för närvarande på ca 3,5 procent. Som läget ser ut idag talar inget emot fortsatt press på bolåneräntorna 2009.

Riksbanken sa i sin senaste prognos att räntan kommer att ligga på 2,0 procent under hela 2009. Det är en bedömning som inte delas av Handelsbanken och Nordea. Båda storbankerna spår att Riksbanken sänker med ytterligare en procentenhet under 2009, vilket skulle betyda att reporäntan går ned till 1,0 procent. Om det slår in får bolånekunderna säkert en del av kakan i form av lägre räntekostnader.

Förhandla om ditt bolån
Bankernas kraftiga räntesänkningar den senaste tiden gör att det kan vara läge att omförhandla sina bolåneräntor. Genom att omförhandla sina bolån kan man därmed ha stora pengar att tjäna på kort sikt.