Allt om lån
banklån, smslån, snabblån, bostadslån etc

Bostadslån


Bostadslån beviljas till de som vill köpa bostad, men även till de som har för avsikt att grundrenovera eller köpa fritidshus. Till detta ändamål finns det många på marknaden som lånar ut pengar, så rent generellt är det inga problem för den som söker lån att hitta alternativ. Det svåra är istället att hitta den långivare som erbjuder det bästa avtalet i förhållande till låntagarens önskemål och förutsättningar.

När en person sökt ett lån vill det företag som mottagit ansökan om bostadslån granska den blivande låntagaren genom en s.k kreditprövning. Låntagaren måste godkännas för att få sin ansökan beviljad. I en kreditprövning tar långivaren uppgifter om anställning, inkomst, skulder och eventuella betalningsanmärkningar. För att öka sina chanser att få sin ansökan godkänd kan låntagaren be någon att ställa upp som borgensman. En borgensman svarar för att garantera att låntagarens skuld i alla lägen blir betald. Precis som låntagaren går även borgensmannen igenom en kreditprövning vid ansökan om bostadslån.

Den person som tecknar ett bostadslån kan välja att betala tillbaka med rak amortering eller med annuitet. En rak amortering ger minskade betalningar vid varje betalningstillfälle då räntan hela tiden minskar. Vid ett annuitetslån betalar låntagaren samma summa varje gång under hela perioden.