Allt om lån
banklån, smslån, snabblån, bostadslån etc

Ränta på ränta formel – En förklaring


När du spar pengar på banken får du ränta på det kapital som du har insatt. Eftersom räntan är procentuell och därmed relativ till det belopp som du sparat, kommer du få mer ränta för varje år som går. Du får alltid ränta på ditt gamla räntebelopp som har ackumuleras (lagts på) ditt sedan tidigare sparade kapital.

Detta gäller självklart även andra typer av sparande som tex fond/aktiesparande eftersom du på samma sätt får avkastning på din avkastning. På grund av detta tjänar du mer än dubbelt så mycket ränta på att ha pengarna insatta dubbelt så länge. Dina pengar växer alltså snabbare än linjärt med tiden.

Exempel 1:

Om vi har 100 000 kr på ett sparkonto med 5% ränta. Då kommer vi vid första ränte-utbetalning att erhålla 100 000 * 0.05 = 5 000 kronor. Nästa gång ränteutbetalning får du 105 000 * 0.05 = 5250 kronor. Tack vara ränta på ränta växer pengarna logaritmiskt istället för linjärt.

Exempel 2:

Extra tydligt blir det om vi sätter in pengarna en längre period. Låt säga att vi återigen har 100 000 kr på ett bankkonto med 5% ränta. Efter 30 år vill vi använda pengar för att köpa hus/bil. Den summa som finns på sparkontot kan beräknas med formeln:

sparat kaptital * räntaår= summa

I vårt fall får vi:

100 000 · 1.0530 = 432 194 kr

På 30 år har vi alltså erhållit 332 000 kr bara i ränta. Hade det inte varit för ränta på ränta hade räntan istället varit 150 000 kr, dvs den första ränteutbetalningen multiplicerad med 30.

Ränta på ränta med månadssparande

Det klurigare att räkna ut ränta på ränta med månadssparade. Då måste de insatta beloppen tas hand om var för sig vilket gör att vi inte kan ta fram en matematisk formel lika lätt. Istället går det utmärkt att använda någon räknare på nätet som räknar ut just ränta på ränta med sparade.

En sådan räknare hittar du här: http://www.raknaut.se/ranta.aspx

2 Responses

  1. Vad betyder ränta på ränta?

    […] ränta på ränta formel hittas på alltomlan.com. Etiketter:Lån, Ränta, Sparande Lämna ett svar Click here to […]

  2. Spar undan räntekostnadsdifferansen medans du kan! | Allt om lån

    […] Ränta på ränta formel – En förklaring […]