Allt om lån
banklån, smslån, snabblån, bostadslån etc

Spar undan räntekostnadsdifferansen medans du kan!


Att veta att man har ett sparkapital kan ibland vara skillnaden på om man kan sova om nätterna eller ej, särskilt i tider då bolåneräntorna är på väg upp. Om man vet med sig att man som mest klarar av en ränta på x procent, bör man spara undan differensen mellan x och den nuvarande räntan på ett sparkonto eller i aktier/fonder. Detta är särskilt viktigt nu när bolåneräntorna är låga (2010 maj).

Genom att spara undan pengar säkrar man för framtiden om det skulle komma en kraftig räntehöjning. Vid en höjning har man en buffert som man kan ta av. Man kan också välja att amortera bort en del av lånet med de ränte-pengar som man sparat in då räntan var låg.

Genom att handla enligt metoden ovan vänjer du dig heller inte med en levnadsstandard som du endast klarar av att hålla vid tider då räntan är låg. Det är svårt att bryta levnadsvanor och om du inte ser upp kan du hamna i en knipa när du märker att pengarna inte längre räcker till.

Relaterad artikel: Ränta på ränta.

One Response

  1. Kjell

    Hej, jag undrar hur man enklast räknar ut förändring av ett kapital. Jag har låt säga 2000 000 kr på ett sparkonto. Jag vill ta ut 10 000kr/mån men hur länge räcker pengarna.